Blog

B.Com 1st Year Business Regulatory Framework Examination Papers 2015

B.Com 1st Year Business Regulatory Framework Examination Papers 2015 :- This post is very useful for all the student. you will get full information Topic wise Chapter Wise Question Answer Mock Test Papers Examination Papers Definitions And Main Provisions Notes Available in over site parultech.com

B.Com 1st Year Business Regulatory Framework Examination Papers 2015
B.Com 1st Year Business Regulatory Framework Examination Papers 2015

Examination Paper 2015

B.Com. (Annual) Examination, Business Regulatory Framework (C-104)

Note: This paper is divided into five Sections-A, B, C, D & E. Section-A (Short Answer Questions) contains one question of ten parts requiring short answer. All these ten parts are compulsory. Sections-B, C, D & E (Descriptive Answer Questions) each contains two questions. Attempt one question from each Section. Answer must be descriptive. 

Section-A

(Short Answer Questions)

Note: This Section contains one question of ten parts requiring short answers. Each part carries 4 marks. (4×10=40) 

1. (i) Proposal and acceptance.

Ans. Refer to Unit-I, Sec-A, Q.5. 

(ii) Free consent of parties.

Ans. Refer to Unit-1, Sec-A, Q.13. 

(iii) Explain contract of indemnity.

Ans. Refer to Unit-II, Sec-A, Q.1. 

(iv) Explain the implied warranties in a Contract of sale’.

Ans. Refer to Unit-III, Sec-A, Q.9. 

(v) Knock out agreement.

Ans. Refer to Unit-III, Sec-A, Q.15. 

(vi) Bill of exchange.

Ans. Refer to Unit-IV, Sec-A, Q.2.

(vii) Current account transaction under FEMA.

Ans. Refer to Unit-VI, Sec-A, Q.2.

(viii) Types of consumer exploitations.

Ans. Refer to Unit-V, Sec-A, Q.2. 

(ix) Authorised person under FEMA.

Ans. Refer to Unit-VI, Sec-A, Q.4. 

(x) Endorsement.

Ans. Refer to Unit-IV, Sec-A, Q.10, 

Section-B, C, D & E

(Descriptive Answer Questions)

Note: Each Section contains two questions. Attempt one question from each Section. Each question carries (15×4=60) 15 marks. Answer must be descriptive. 

Section-B

2. All agreements are void in the absence of an agreement. While explaining this law, explain its exception with illustrations.

Ans. Refer to Unit-1, Sec-B, Q.9. 

Or

3. What do you mean by ‘Capacity Who are the various persons regarded as income by law to enter into contract?

Ans. Refer to Unit-1, Sec-B, Q.5. 

Section-C

4. Who is ‘Unpaid seller’? What are his rights against the goods and the buyer personally? Ans. Refer to Unit-III, Sec-B, Q.8. 

Or

5. What do you understand by ‘Endorsement’? Explain different types of endorsements. What are the general principles governing the endorsement?

Ans. Refer to Unit-IV, Sec-B, Q.7. 

Section-D

6. What do you mean by consumer protection? What are the various types of consumer exploitations?

Ans. Refer to Unit-V, Sec-A, Q.1. 

Or

7. Write short notes on the following: 

(i) Unfair trade practices.

Ans. Refer to Unit-V, Sec-B, Q.6. 

(ii) National commission.

Ans. Refer to Unit-V, Sec-B, Q.13. 

(iii) Consumer.

Ans. Refer to Unit-V, Sec-B, Q.4. 

Section-E

8. What is bailment? Explain the rights and duties of a bailor in respect of goods bailed.

Ans. Refer to Unit-II, Sec-B, Q.4. 

Or

9. State the main provisions of Foreign Management Act.

Ans. Refer to Unit-VI, Sec-B, Q.2. 

Follow Me

Instagram

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *